Biotopia

Vad är Biotopia?

Biotopia (f.d. Biologiska museet) är ett museum som ligger på Vasagatan 4 dvs. i Vasaparken.

Det går att ta stadsbuss nr. 22, hållplats Kyrkogårdsgatan och stadsbuss 9, Finn Malmgrens plan. Båda ca 500 meter från museet. Närmast stannar stadsbussarna 5 och 2 vid hållplats Ekonomikum i korsningen Luthagsesplanaden – Kyrkogårdsgatan. Hit kan du även ta dig med länsbuss 804 Enköping, 848 Sala och 895 Bålsta.

Det fanns både hiss och ramper för dem som behöver det. Trappornas första och sista steg var desto mer tydliga till skillnad från de resterande vars markering var utsliten och svår att se. Något jag upplevde som positivt var alla QR-koder som länkade till film och ljudinspelningar med diverse fakta.

Mycket fakta upplevde jag som både lärorik och underhållande. Dessutom fick jag några QR-koder med mig hem, vilka jag tänkt sätta upp på träd i Vårdsätra.

En hel del podcasts fanns även att lyssna på. Länk till de olika podcastsen hittar ni här: http://www.biotopia.nu/author/naturpodden/

Dessvärre fanns det text på skyltar och dylikt som ej var inspelad, eller var på blindskrift. Det fanns även en del interaktiva utställningar vilka hade tillhörande surfplattor. Detta är en bra lösning, vilken hade kunnat vara ännu bättre om det hade funnits möjlighet att zooma in på eller ändra textstorleken. Vi tog upp avsaknaden av zoomfunktion på surfplattorna med personalen som både höll med om att det vore en bra funktion och lovade att undersöka detta närmare.

Personalen var förövrigt väldigt trevlig och hjälpsam. Biotopia riktar sig främst till barn, men har något för alla åldrar som till exempel tips på olika vandringsleder och guider.

Björn Bengtsson den 14/6 2016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *