Kulturspaning 14/2-2017: “Sparade Ögonblick”
I veckans spaning besökte jag Upplandsmuseet där pågår just nu utställningen
“Sparade Ögonblick” fram till den 23/4-2017. Utställningen speglar de klassiska folkhemmen mellan åren 1935 till 1975. Här får du ta del av ett urval personers berättelser om sin uppväxt och hur det såg ut hemma hos dem i deras familj.
Om man vill ta sig till museet är adressen: Fyristorg 2, vilket ligger inom gångavstånd från Uppsala Centralstation.
Tillgänglighet och anpassning
Upplandsmuseets entré är utrustad med ramp samt att en hiss finns tillgänglig för att samtliga besökare ska kunna ta sig till museets alla våningar. För att ytterligare tillgängliggöra museet är det minst sagt nödvändigt att det finns handikappvänlig toalett lättillgänglig, vilket finns på entreplan. När jag gjorde min första kulturspaning på Upplandsmuseet efterfrågade jag möjligheten till att få text uppläst men svaret jag fick var detsamma som nu. “En kostnadsfråga som de hoppas kunna erbjuda någon gång i framtiden”. Det fanns visserligen några få ljudinspelningar i form av intervjuer, men det var ändå näst intill omöjligt för mig att ta del av hela utställningen och dess budskap om jag ej haft assistent med mig.
Min upplevelse
Det var allt som allt en intressant utställning, vilket jag tycker är värt en eloge. Nu har jag trots allt besökt Upplandsmuseet tre gånger, med tre olika utställningar och har än så länge inte givits möjligheten att kunna ta del av de aktuella utställningarna på grund av min synnedsättning. Det skulle inte krävas mycket tid eller pengar att åtgärda problemet. Detta gäller inte bara Upplandsmuseet utan även stort sett alla museer jag besökt.
En enkel lösning skulle vara att någon bland personalen inför varje ny utställning satte sig ned och spelade in all text på informationsblad, broschyrer och liknande. Dessa inspelningar skulle kunna laddas upp på deras hemsida och göras tillgänglig med QR-koder som besökarna kan skanna med mobilen och/eller direkt via museets hemsida. Detta skulle inte heller kosta skjortan för museet då det inte krävs en installation av högtalarsystem och liknande, vilket skulle visserligen vara det bästa alternativet då besökaren själv inte behöver ha smartphone/platta. Men som sagt, enkelt och billigt med QR-koder länkade till hemsidan, tillgänglighet på hög nivå, för ett lågt pris.
Spanare: Björn Bengtsson
Publicerar den 20 februari 2017