Gamla Uppsala museum

Veckans kulturspaning gjordes 20/7-16 på Gamla Uppsala Museum.

Praktisk information

Museet är beläget på Disavägen i Gamla Uppsala. Om du besöker museet är ett tips att även passa på att kolla in Uppsala högar vilka ligger precis intill (svårt att missa). Museet är öppet 11-17. Det är gratis för alla upp till 19 år. Ordinarie inträdet ligger på ett förmånligt pris av 80kr. Biljetten ger förmånen att kunna besöka Gamla Uppsala museum fritt antal gånger under året.

Reser du med bil finns parkering vid järnvägen, även handikapparkering finns att tillgå. Vägen hit hittar du genom att följa skyltning till Gamla Uppsala från E4:an och vidare mot Gamla Uppsala kyrka. Om du ej har tillgång till bil finns även möjligheten att ta sig hit med buss 2 från stadshuset, närmaste hållplats blir att stiga av vid Kungshögarna.

Gamla Uppsala Museums hemsida

Gamla Uppsala Museums facebooksida

Visning och aktiviteter på Gamla Uppsala museum

Till att börja med följde jag med på en guidad visning, vilken tyvärr redan hade hunnit börja. Fick bland annat lära mig vilka personer som ligger i respektive gravhög samt vilken ställning de tros haft. I väntan på att Vikingaskolan skulle börja gick vi runt på egen hand. Vikingaskolan den här dagen gav tillfälle att prova på att vara arkeolog och göra sin egen utgrävning i miniformat. Fram till den 16 augusti hålls Vikingaskolan för barn, dagligen mellan kl.14 och 15.

Lät sedan mina kunskaper om vikingar sättas på prov i spelet ”Vikingaresan”. I spelet fick jag svara på frågor om vilka personer som sägs ha upptäckt olika platser i världen. Exempel på andra frågor jag fick svara på kunde vara vilka export/import varor som var störst.

Sammanfattning

Personalen var trevlig och tillmötesgående och informerade om att möjligheten till att få en syntolkad guidning fanns om man förbokade. Möjligheten till syntolkning gjorde mig glatt överraskad då jag inte stött på det tidigare. Inne på museet var det lättframkomligt för såväl synskadad som rullstolsbunden. Dock var parkeringens placering i förhållande till museet lite udda då ett järnvägsspår låg emellan. Det tillsammans med en knagglig och ojämn trottoar gör framkomligheten sämre för en rullstolsbunden eller synskadad. Besöket på Gamla Uppsala museum tyckte jag var trevligt och intressant. Har lärt mig ännu lite mer om Uppsala och dess historia.

STORT ++ var möjligheten till att kunna få guidningen syntolkad.

Björn Bengtsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *