Roligt på Biotopia!

Biotopia

På Biotopia kan man se många olika uppländska naturmiljöer. Foto: Johan Asp

Vi besökte Biotopia en grå och tråkig höstdag. Regnet hängde i luften och marken var täckt av fallna höstlöv och lera. Vi hade vandrat en stund och barnen började bli otåliga, så när vi kom fram till Biotopia var det med mycket glädje som barnen rusade fram.

Utanför entrén finns en silvrig vildsvinsunge som fick utstå en hel del klättrande. Själva entrén är väl upplyst och välkomnande. Det finns plats att hänga av sig kläderna och man möts av flera hyllor med informationsbroschyrer om sevärdheter över hela Uppland. En snabb inspektion av dessa broschyrer avslöjar att Uppland har mer att erbjuda än vad jag anat. Det finns information om allt från vackra naturplatser till gamla borgsruiner.

Utställningarna på Biotopia känns både intressanta och moderna. Man utnyttjar flitigt dataplattor för att ge mer information och öka interaktiviteten på utställningarna. En mycket smart lösning enligt min bedömning. Barnen känner igen gränssnittet på en gång och kan stilla sin nyfikenhet på ett bra sätt. På bottenplanet har man utställningar om Upplands skapelseberättelse som tog sin början för 500 miljoner år sedan, under istiden och bildandet av Upplands rullstensåsar. Man kan också beskåda ett tvärsnitt ur uppländsk ängsmark och undersöka pollen. Salen kantas av tavlor med bilder och information. Golvet har använts till en utställning i form av en digital skärm. Det finns även en läsgrotta med kuddar där barnen kan ta det lite lugnt och läsa böcker.

På övervåningen fokuseras utställningen på Upplands djurliv med en mängd montrar som visar scener ifrån uppländska miljöer. Där kan man också beskåda djuren i sina naturliga miljöer. Det finns ett antal montrar med olika motiv – vinterlandskap, skärgården och en monter kallad Porten till norr. Montrarna är välbyggda med mängder av djur och varje monter har ett litet ljusspel med en ljudslinga man kan aktivera. Även här finns datorplattor vid varje monter med ytterligare information. Man kan exempelvis lyssna på djurens läten och läsa var de lever.

Förutom de stora montrarna med de stora djuren finns mindre utställningar med fågelägg, djurens fotspår och insekter.

På övervåningen finns även ett rum för pyssel och handarbete. Här kan man bland mycket annat bygga fågelholkar. Biotopia ordnar ofta aktiviteter här.

Biotopia är informativt och intressant. Att lära sig saker känns roligt och det är lätt att hitta nya saker om man tittar lite noggrannare på installationerna. De moderna inslagen känns smidiga och välarbetade och personalen är trevlig och hjälpsam. Personligen gillade jag mycket användandet av datorplattor som utbildningsverktyg.

Biotopia fick betyget ”roligt!” av barnen som följde med. Deras favorit var den norrländska älgen som berättar om flyttfåglar. Sämst var montern med en utter som åt en fisk. Den var för läskig. Att bygga en fågelholk i pysselrummet var jätteroligt.

Jag skulle rekommendera ett besök på Biotopia till nästan vem som helst, men särskilt till barnfamiljer, det är både roligt och lärorikt.

Av: Roger Pettersson  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *