Svenska kyrkan i Gränbystaden

I veckans kulturspaning besökte jag Svenska kyrkan i Gränbystaden. Där pågår just nu utställning som heter “Kvinnor i förändringens tid- reformationen och vår”.

När jag kom fram till utställningen möttes jag av en stor och rymlig sal, med en öppen planlösning och inte heller någon onödig möblering som tar plats. Salen hade stora vida fönster som släppte in gott om ljus, vilket underlättade för mig som synskadad.

Utställningen bestod av planscher med text och bilder innehållande information rörande ämnet. Jag blev glad då jag upptäckte att teckenstorleken var tillräcklig för mig att kunna läsa ett par rader eller så innan mina ögon blev allt för trötta.  Andra anpassningar inkluderade en handikapptoalett och det fanns hiss tillgänglig (då lokalen låg på 3:e våningen). Dock använde jag själv inte hissen och kan därför inte ge några mer ingående detaljer om dess placering, rymlighet eller funktionalitet m.m.

Björn Bengtsson

 

Kort fakta om reformationen

Den började under sent 1200-tal, 250 år senare i samband med att Martin Luther spikade upp 95 teser på kyrkporten i Wittenberg kom reformationen att ta fart. Anledningen till att den startade berodde på att makten katolska kyrkan fått bland vanligt folk hade skapat missnöje. Utöver detta ville man att predikan, vilken vid den här tiden hölls på latin, skulle hållas på  samma språk som folk själv talade. Kyrkan hade som ännu ett sätt att driva in pengar börjat sälja Guds förlåtelse till de som hade medel att betala. Ännu en gång var det endast de rika som “kunde” få Guds nåd. Alla dessa orättvisor var något som reformationen strävade efter att förändra, allt för att tillgängliggöra religionen till alla oavsett ställning i samhället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *