Kulturspaning 3 dec 2016 – Uppsala Missionskyrka

Nu i juletider hålls det många julmarknader av olika slag. Jag besökte i helgen Missionskyrkans årliga julmarknad. Många hemslöjdade föremål blandade sig med trevligt folk, julmusik, julstämning och doften av soppa i ena hörnet som övergick till nybakade pepparkakor i det andra.
I stort sett allt som såldes var fairtrade och hade framställts på ett så miljövänligt vis som möjligt. Jag träffade en äldre dam vilken sålde hemkokad gele, sylt och saft. Jag var bara tvungen som den björn jag är köpa en burk björnbärssylt.

Hitta hit
Missionskyrkans besöksadress är S:t Olofsgatan 40 som ligger cirka 10 minuters gångväg från Uppsala Centralstation, vilket innebär att det går att ta alla bussar som passerar centralstationen.

Tillgänglighet
Lokalen där marknaden pågick var öppen och ljus. Då det dessutom var lagom mycket folk var det inte heller någon risk för trängsel. I kyrkan finns även handikapptoalett lättillgänglig. I kombination med den goda belysningen i lokalerna och ljusinsläppet från kyrkans vida fönster var det dels lätt att se, vilket jag själv upplevde som positivt då allt för stora skiftningar i ljus kan försvåra det.

Evenemang
För er som tycker om julmusik finns anledning till att besöka Uppsala Missionskyrka då det hålls både julkonserter och även gudstjänster som kan bjuda på en del julmusik. Ledsnar du på att lyssna kan du alltid delta då missionskyrkan också har olika körer, vilket jag förstod det som glatt tar emot nya deltagare. För dig som är mellan 17-26 år och intresserad att sjunga i kör finner du mer info om vilka körer som finns och hur du anmäler till dem via följande länk: http://uppsalamissionskyrka.se/valkommen-att-sjunga-i-vara-korer/
Lördag 10/12 hölls ännu en marknad där det förutom möjlighet till att fynda julklappar även gavs tips och förslag på hur du själv kan tillverka saker med omtanke på vår miljö och våra medmänniskor.

Björn Bengtsson
Publicerad den 15 december 2016