Uppsala – en delad stad
Uppsala är en stad som länge varit delad – enkelt uttryckt mellan en kyrklig/akademisk del och en borgerlig/industriell del. Spänningen mellan de två städerna är verklig. Länge fanns det två olika lagsystem, ett för var del av staden.
Det från början kyrkliga systemet kom att leva vidare som en egen lag med egen domstol för studenterna och universitetet samtidigt som den borgerliga staden hade en vanlig rådhusrätt.
Erik Falk har skrivit om den språkliga skillnaden mellan de två domstolarna under 1600-talet. Han har undersökt hur de bedömde förolämpningar. Stadens domstol dömde hårt för konkreta förolämpningar, när folk kallade varandra för tjuvar, skälmar eller horor så fick de böter. Detta eftersom man såg det som konkreta anklagelse där man kunde bedöma sanningshalt medan universitets domstol såg det som abstrakta förolämpningar och känsloutbrott så man var mindre benägen att döma hårt. Man fick olika straff beroende på om man var akademiker eller inte.
Studenter kunde komma undan med sådant som bedömdes som allvarliga förseelser i stadens domstol. Detta gjorde att stadens vanliga invånare inte såg med så blida ögon på studenternas upptåg. Men det fanns inte så mycket att göra när de kom att dömas av sina akademiska överordnade som hade mycket större förståelse.
Den delade staden
Det är intressant att skillnaden mellan den akademiska och den borgerliga staden ännu är tydlig. Fortfarande är det som så att universitetet märks mycket mer på västra sidan av Fyrisån medan den östra domineras av handel.
Några få överlöpare finns på båda sidor som Gotlands Nation på östra sidan och Drottninggatan som är en affärsgata på västar sidan. Men i stort domineras den västar sidan av universitet och kyrkan, men med slottet som den högsta punkten. Den östra sidan kan man säga utgår från två centralpunkter, dels Stora To600rget och gågatan som går genom den och dels Centralstationen, som i och med nybyggena har blivit en tydlig centralpunkt. Den östra sidan är låglänt och blir på så sätt mer dominerad av byggnader som sticker upp över de andra som Uppsala Konsert och Kongress och Stationsgallerian.
På västra sidan dominera husen uppe på åsen, Slottet och domkyrkan förstås, men även Carolina Rediviva och Universitetshuset reser sig över ån och ser ut över hela staden.
När man väljer sida av staden väljer man även tempo och mål med sitt besök i Uppsala. Den västra sidan är för att söka efter historien och kunskap i en lugn takt medan den östra är för att söka efter nya saker, nya upplevelser handel och snabba ryck.
Välkommen och upptäck Sveriges minsta storstad!
Och passa på att njuta av båda sidor.
Av: Lennart Jansson
Bloggen: Uppsala – en delad stad