Orangeriet och Carolina Rediviva 

Carolina Rediviva

Orangeriet i Uppsala hittar du i Botaniska Trädgården. Det ligger i en stor vit byggnad med pelare som vetter mot slottet.

Enligt hemsidan ska öppettiderna vara 09:00 – 15:00, men när vi kom dit tycktes det vara stängt. Vi fann varken skyltar eller annan information om varför det var stängt. Detta är så klart dåligt då jag i förväg hade kollat öppettiderna och inte sett något om att det skulle vara stängt. Vi tog en runda för att se om det fanns någon annan ingång, vilket det fanns, dock var denna också stängd. Vi hittade inte heller någon personal att fråga. Så mysteriet återstår… Varför var det stängt?

Då det inte blev någon kulturspaning på Orangeriet begav vi oss till kulturhuset Grand där vi fick tipset om att gå till Carolina Rediviva som hade en gratisutställning. Utställningen hette Expo Rediviva, där man fick chansen att se Silverbibeln Codex argenteus, vilken är Sveriges dyraste bibel.

Även en karta över Mexico City som troligen gjordes av aztekerna under conquistadorernas århundrade och många andra historiska verk fanns att beskåda.

För mig som synskadad upplevde jag det som svårt att ta del utställningen då det inte fanns någon inspelad text samt att det var dåligt upplyst. Ett alternativ som gett mig möjligheten att uppleva utställningen vore att de digitaliserade verken genom att fota eller skanna in dem. Då skulle jag kunna använda en zoomfunktion på en surfplatta eller liknande för att uppleva utställningen. Digitalisering skulle vara ett skydd mot skadegörelse som en bonus.

Björn Bengtsson den 21/6 2016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *