Fritidsbanken – Låna sport- och idrottsutrustning gratis i upp till 14 dagar

Fritidsbanken (dekorativ bild)

Foto: Fritidsbanken

Fritidsbanken – Låna sport- och idrottsutrustning gratis i upp till 14 dagar

Av: Ingmarie Öberg
Publicerad: 2020-02-12

 

Vill barnen, eller kanske du själv, prova på en mängd olika sporter, men plånboken tillåter inte kostnaderna för utrusning? Vill du åka skridskor med barnen, syskonbarnen eller barnbarnen, men har inga skridskor? Hos Fritidsbanken kan du få låna den utrustning du behöver, gratis, i upp till 14 dagar. Äntligen har du råd att våga prova allt! 

Hur går det till?

Fritidsbanken (dekorativ bild)

Drunknar du i sportprylar hemma som inte längre används? Skänk dem gärna till Fritidsbanken!
Foto: Fritidsbanken

I förråd, garage och vindsutrymmen runt om i Sverige finns det mängder av sport- och fritidsutrustning som sällan eller aldrig används. Det kan vara skridskor som blivit urväxta, skidor som är för korta eller fotbollsskor som spelat sin sista match. På Fritidsbanken tar de tacksamt emot all utrustning och lånar sedan ut den gratis till andra personer.

Om du har saker du vill skänka är det enklast att kontakta eller besöka närmaste Fritidsbank. Många kan ta emot utrustning utanför ordinarie öppettider och en del har insamlingsplatser i anslutning till lokalen eller på andra adresser. I vissa kommuner finns det även återvinningscentraler som samlar in prylar åt Fritidsbanken. Information om det hittar du på din Fritidsbanks sida.

Den utrustning som skänks till Fritidsbanken gås igenom noga. Om något är trasigt försöker Fritidsbanken att reparera det, annars lämnas det vidare till återvinningen efter att det har plockats av eventuella reservdelar. Alla artiklar får ett id-nummer och registreras.

 

Låna utrustning!

Fritidsbanken (dekorativ bild)

Foto: Fritidsbanken

På Fritidsbanken kan man låna allt från en komplett slalomutrustning till innebandyklubbor och tremanstält. Vad som finns i sortimentet skiljer sig från från ort till ort och beror på vad “banken” har fått in. Alla får låna och allt är gratis – det ruckas det aldrig på. Utrustningen är begagnad, men oftast i väldigt fint skick. Lånetiden är 14 dagar och tanken är att man enkelt ska kunna prova på olika fritidsaktiviteter utan att det kostar något.

Den som vill låna saker på Fritidsbanken fyller i en talong med namn och mobilnummer. Svårare än så är det inte. Observera att Fritidsbanken kan neka att låna ut viss utrustning till minderåriga utan målsmans tillåtelse. I så fall är det kopplat till säkerhet. Utrustningen lånas i befintligt skick och låntagaren ansvarar själv för att den uppfyller säkerhetsrekommendationer, även om Fritidsbanken så långt det är möjligt strävar efter att den utrustning som lånas ut är i bra skick.

Till vissa artiklar rekommenderas att man använder skyddsutrustning såsom hjälm, knäskydd osv. Det garanteras dock inte att alla önskade tillbehör finns i lager och kan inte ta ansvar för eventuella följder av detta.

Fritidsbankens mål är att utrustningen ska användas så länge som möjligt. Det innebär att Fritidsbanken inte kommer med ersättningskrav om något går sönder. Självklart ska utrustningen hanteras på tillbörligt sätt och inte vårdslöst, men följs bara detta är det alltså ingen fara om något går sönder.

Kan man låna utrustning till rörelsehindrade på Fritidsbanken?

Vissa Fritidsbanker har parasportutrustning, men i begränsat antal. Det här är ett område som Fritidsbanken vill utveckla vidare. Det går dock självklart att låna den utrustning som ej är unik för just parasport hos vilken Fritidsbank som helst och använda i parasport-sammanhang.

Hjälp en Fritidsbank att starta

Uppland kommer i vår att få ytterligare en Fritidsbank, denna gång i Bålsta. Man samlar just nu in utrustning för att kunna öppna Fritidsbanken, men något fast datum för öppnandet finns i dagsläget inte utan man öppnar när tillräckligt med utrustning finns att låna ut. Vill du bidra med utrustning gör du det enklast genom att kontakta Robert Malak, platsansvarig, 0171-525 50 och göra upp om tid och plats för överlämning.

Starta en Fritidsbank

Borde Fritidsbanken finnas även på din ort? Självklart, säger Fritidsbanken. Om du håller med och vill bidra till att detta blir verklighet kan du som privatperson föreslå det för din kommun, exempelvis genom ett medborgarförslag. Om du är aktiv i en förening eller organisation som vill vara med och driva Fritidsbanken på er ort pratar du i första hand med någon av Fritidsbankens distriktssamordnare som kan hjälpa er i den här processen.

Här hittar du fritidsbankerna i Uppland


Kartan är senast uppdaterad: 2020-02-12

 


Besök gärna de olika Fritidsbankerna i Uppland på webben, bland annat för att se aktuella öppettider (externa länkar öppnas i nytt fönster/flik).
Fritidsbanken | Fritidsbanken GränbyFritidsbanken GottsundaFritidsbanken ÖrsundsbroFritidsbanken Enköping, VästerledenFritidsbanken TierpFritidsbanken NorrköpingFritidsbankens distriktssamordnare