“I telefonen finns hela människan” på Upplandsmuseet

I veckans spaning besökte jag Upplandsmuseet där det just nu pågår en utställning som heter ”I telefonen finns hela människan” av Henrik Teleman och Zainab Witwit.

Den består utav bilder, texter och filmer som ursprungligen kommer  från en mängd personer med olika religion, yrken, utbildning och nationalitet.

Det finns dock något alla har gemensamt, nämligen att fly och lämna allt bakom sig i hopp om att finna ett nytt hem.

Majoriteten av alla personer som nämndes i utställningen var syrier, bortsett från dessa fanns nationaliteter såsom palestinier, och irakier.

Det märktes tydligt att många hade hört talas om Sverige och såg det som ett drömställe att bo på, eller åtminstone ett bra land med goda möjligheter för både unga som gamla.

I texterna som fanns på utställningen fick man läsa om hur personer fått rymma från sina land på grund av krig, hur flickor blev bortgifta i tidig ålder, och skillnaden mellan lagar i andra länder till skillnad från Sverige.

 

 

Utställning och tillgänglighet

 

+ Kul och spännande

+ En lite annorlunda utställning jämfört med tidigare utställningar jag besökt.

– Samtliga bilder och texter i utställningen var små och svåra att se vilket gjorde att det var svårt för mig att ta del av hela utställningen, om jag inte hade haft en assistent som kunde läsa texterna och förklara bilderna för mig, då det inte fanns någon syntolk eller uppläsning för utställningen på museet.

 

Betyg: 3 tavelramar av 5

 

Kulturspanare Björn Bengtsson